Wetenschappers drukken op ons hart: blijf bewegen! De afgelopen tijd is veel onderzoek gedaan naar bewegen in de coronatijd. We zijn het er allemaal over eens: juist nu is het extra belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Maar wat is volgens wetenschappers precies het effect van bewegen op het coronavirus?
Bewegen met matige intensiteit
“Je hoeft niet buiten je grenzen te gaan, maar kom uit die stoel”, stelt hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. “Als je kijkt naar het afweersysteem dan zie je dat er een aantal cellen belangrijk zijn voor je afweer. Denk bijvoorbeeld aan de witte bloedcellen. Je ziet dat als je matig intensief beweegt, dat die cellen juist toenemen. Of je nu een sportschooljunkie bent of alleen af en toe de fiets pakt, wanneer je deze dingen schrapt uit je routine, heeft dat binnen enkele dagen al impact op je conditie.”
Bewegen voorkomt het virus niet
“Onderzoek suggereert dat fysieke activiteit de immuunrespons kan versterken, zowel op korte als lange termijn. Daarnaast kan fysieke activiteit ook stress en chronische ontstekingen verminderen, waardoor je minder risico loopt op infecties”, aldus sportpsychologe Elaine Duncan. Daarmee voorkom je het virus dus niet, maar verminder je misschien de impact van het coronavirus en de risico’s. Tot op heden is hier nog onvoldoende bewijs voor.
Bewegen is het beste medicijn
Arts Lukas Stalpers van het Amsterdam UMC suggereert zelfs dat een goede weerstand beter is dan een immuniteit tegen het coronavirus. Oplossingen zijn volgens hem relatief eenvoudig: zorg dat mensen meer bewegen. “Groepsimmuniteit opbouwen doe je alleen voor Covid-19, terwijl je groepsweerbaarheid ook opbouwt voor andere infectieziektes. Dat laatste lijkt me slimmer”, stelt Stalpers.
Bewegen maakt ‘gelukstofjes’ aan
Veel mensen voelen zich down door gebrek aan sociaal contact of het negatieve nieuws over het coronavirus. Volgens sociaal psycholoog en hoogleraar Naomi Ellemers schaadt sociale isolatie zelfs de gezondheid. Samen bewegen lijkt hiervoor de oplossing. Als je beweegt, komen er stofjes vrij in je hersenen, bijvoorbeeld dopamine. Deze zorgen voor een fijn gevoel. Voor een ideale hoeveelheid gelukstofjes moet je ongeveer een half uur in een rustig tempo bewegen, wandelen is dus ideaal!
Naleving van de maatregelen is belangrijker dan ooit. Het kabinet heeft per 11 mei een versoepeling van maatregelen gegeven voor niet-contactsporten in de buitenlucht. Blijf afstand houden en vermijd drukte. Lees alle maatregelen goed voordat je aan de slag gaat!